Løpefest i Leiden

Leiden Marathon er et middels stort løp som kanskje går litt under radaren for mange som leter etter et løp i utlandet. De fleste som drar til Nederland for å løpe maraton velger de større og mer kjente løpene i Amsterdam og Rotterdam. Som ellers i Nederland er løypa paddeflat, så potensialet for en rask tid bør være tilstede. Ihvertfall hvis temperaturen holder seg sånn noenlunde anstendig. Årets utgave, 28.05.18, var varm. Temperaturen i øvre del av 20-tallet gjorde løpet hardt nok.

Selve byen er en perle, bygd opp rundt et gammelt fort som skulle beskytte mot angrep fra Rhinen.

dav
Inne i borgen, Burcht van Leiden, med utsikt mot Hoglandsekerk

Historien strekker seg tilbake til romersk tid, og byen har rundt 3 000 historiske bygninger. Det er kanaler overalt. Med sine 120 000 innbyggere, kanaler, vippebroer, vindmøller og 1600-tallshus er det som en mer idyllisk miniversjon av Amsterdam. Så om du liker Amsterdam, men er lei av hasjturister, utdrikningslag og fulle engelskmenn er Leiden et strålende alternativ. Togturen fra Schipol flyplass tar 20 min.

Løpet er veldig godt organisert. Start og mål er i to parallelle gater midt i sentrum. Startnummer hentes i en kirke rett ved, Pieterskerk.

dav
Pieterskerk, henting av startnummer

Løpet er lite nok til at man unngår de fleste køene både når det gjelder henting av startnummer, start, målområde og toaletter, men stort nok til at det er god atmosfære og massevis av hjelpsomme funksjonærer. Det virker som løpet er en stor begivenhet i byen, og det var masse publikummere ute i gatene.

Dagen før løpet fikk jeg mail med beskjed om at det var mulig å bytte til en kortere distanse grunnet den høye temperaturen. Det hadde sikkert vært lurt å bytte til halvmaraton, men det er som kjent feigt å være lur.

Hotellet mitt lå ca. 4 minutters gange fra start, så med start 10.45 var det slett ikke noe stress på morgenen. Stress ble det imidlertid mer enn nok av etter start. Med nyinnkjøpt hvit caps mot solen var det bare å legge ut på tur i nærområdet.

Løpet går ganske raskt ut av byen. Den er jo ikke så stor. Mesteparten av løypa går langs kanaler og jorder i landlige omgivelser, nok av trær og busker til diverse spying og pissing underveis. Innimellom passeres små lokalsamfunn der det er gatefest i anledningen løpet. Et av stedene hadde westerntema med dekorasjoner og utkledd befolkning.

Allerede etter 2-3 km blir det i overkant tydelig at det blir nok en lang dag på jobben. Kalkulatoren ble øyeblikkelig omprogrammert med målet “komme i mål før tidsfristen og få med en medalje hjem for å vise at det ikke kun dreide seg om en ferietur”.

Som tenkt, så gjort. Både kroppen og tiden sneglet seg frem mellom vannveier og jorder på den nederlandske landsbygda. Kroppen begynte etter hvert å vise stor misnøye med væsken den ble tilbudt, og etter 10-12 km med tiltagende kvalme ble overflødig sukkervann spydd ut i en grøft noen km før mål. En forbipasserende funksjonær, selvsagt på sykkel (misunnelig), lurte på om det gikk bra. Jeg forsikret så godt jeg kunne med spy rennende i skjegget at her var alt i orden. Han så noe tvilende ut, men fortalte at det var en drikkestasjon om noen hundre meter. Jeg tenkte nok mest vaskestasjon, spy i skjegget er bare moro en kort stund, selv om det gir et visst inntrykk av å ha vært i krigen.

Også dette løpet hadde en slutt.

dig
En oppmuntrende melding når man løper inn i gaten der målområdet er

Og den begynte etter hvert å nærme seg. Ved passering mål er det selvfølgelig medalje, og en bonus, tappekran for øl. Det fins få anledninger i livet hvor en kald øl smaker bedre.

dig
Viktig påminnelse 300 m før mål

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s